Språken som flest kan inom EU

Jean Claude Juncker uttalade sig nyligen om att han numera bara tänker prata franska, eftersom “engelskan är på väg att förlora i betydelse i Europa”. Uttalandet gjorde han efter ett privat möte med Therese May och avslöjar en del om hur Juncker ser på de kommande Brexit-förhandlingarna.

Efter första antagningsomgången av EPSO:s AD 5-uttagning verkar det dock inte som att engelskan är på väg bort, snarare tvärtom. Den första delen av uttagningsprovet handlade denna gång bara om att bestämma vilka europeiska språk som ligger på Topp-5, vad gäller kandidaternas språkkunskaper på nivå B2*. Enligt EPSO ser listan ut såhär:

  1. Engelska
  2. Franska
  3. Spanska
  4. Italienska
  5. Tyska

Tätt följt av grekiska på sjätte plats!

Det kan därmed bli svårt för Juncker att bara prata franska, åtminstone ytterligare en tid framöver.

 

*Nivå B2 enligt Europarådet referensram för språk:
Jag kan följa huvuddragen i komplexa texter om konkreta såväl som abstrakta ämnen. Inom mitt specialområde förstår jag även fackdiskussioner. Jag kan kommunicera med så pass hög grad av ledighet och spontanitet att ett samtal med en infödd samtalspartner förlöper i stort sett problemfritt. Jag kan uttala mig klart och detaljerat om ett stort antal varierande ämnen, jag kan förklara min ståndpunkt i en problemsituation och kan diskutera olika lösningars för- och nackdelar.

 

/Jenny Lagerlund, kommunikatör UHR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *