Sök jobb utanför din bekvämlighetszon!

Nu har praktikansökningsperioden för vårens praktikplatser i Kommissionen öppnat och jag får många frågor om vilka DG:n som är intressanta.

Först och främst beror det förstås på din egen profil. Om du är utbildad marinbiolog är det kanske naturligare att klicka i DG MARE, DG ENV och kanske DG CLIMA som dina önske-DG:n.
Om du är ingenjör med inriktning på fordonsteknik vill du kanske välja DG MOVE, DG GROW – eller varför inte DG ENER och bidra till nya strategin för bränslen med lägre utsläpp?
Och om du är personalvetare söker du dig väl till DG HR eller EPSO. Är du istället jurist, statsvetare eller ekonom tycks valet mindre självklart. Men glöm inte att jurister, statsvetare och ekonomer behövs på i princip varenda DG!

Jag skulle vilja slå ett slag för de ”tekniska” generaldirektoraten. Det här tipset gäller för dig som söker praktik eller står på olika reservlistor. Var inte rädd för att söka till DG AGRI eller DG CNECT. De behöver specialister men också generalister.

Vägsäkerhet var definitivt utanför min bekvämlighetszon, så när jag blev kallad till intervju på DG MOVE gick jag på den med viss bävan. Typisk svensk som jag är så sa jag också genast som det var – att jag inte är någon expert på vägsäkerhetsfrågor.

Den ungersk-tyske enhetschefen spände ögonen i mig och svarade: “Vad bra! Specialister har jag redan. Det jag behöver är någon som kan översätta vad specialisterna säger så att kommissionären och EU-medborgarna förstår.”

Jag fick jobbet.

De tekniska DG:na kanske verkar mindre prestigefulla än den glansiga utrikestjänsten EEAS, men det är ju där det riktiga jobbet görs. Det är ju där EU:s lagstiftning skrivs och hålls efter. Det är där du som EU-anställd kan göra skillnad. Utrikesfrågor i all ära, men det är inte en EU-kompetens.

Mitt råd till dig som vill jobba i Kommissionen är att söka brett och att också söka till DG:n du inte känner till så mycket om sedan tidigare. Det är där du kan lära dig något nytt. Dessutom har du ofta bättre konkurrenskraft på ett mindre populärt DG än på DEVCO och EEAS som får majoriteten av alla praktikansökningar. De 5-10 personer som varje år är smarta nog att söka sig till DG MOVE istället har mycket större chans…

Lycka till med din ansökan!

/Susanne Lindahl

Mer information om hur du söker vårens praktikplatser hittar du här:
Traineeship European Commission

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *