Ska vi ta en apéro på Plux?

Äntligen sommar!

Dagarna blir längre även här i Bryssel, och de senaste veckorna har temperaturen flera gånger nuddat 30-strecket. Utomhus-apéro blir ett allt vanligare förslag bland vänner, nu senast blev det ett glas på klassikern Place du Luxembourg för min del (fransmännen brukar förkorta med Place Lux, engelsmännen och svenskarna nöjer sig med Plux).

Men än är det inte semester. De flesta i Bryssel arbetar allt bra längre än Midsommar, oftast blir det fram till augusti. Augusti månad är rätt allmänt känd som semestermånad, främst inom EU institutionerna. Eftersom de flesta jobbar med EU-relaterade frågor brukar många andra inom den privata sektor också ta ledigt då, och hela staden är ganska tom på folk. Jag började min nya tjänst i juli förra året, så jag jobbade hela augusti. För den som då tror att det är “lugnt och skönt” och därmed smart att ta ut sin ledighet före eller efter kan jag säga att det är helt fel. Det kanske är mindre jämfört med juli eller september, men när du är ensam att hantera x antal kollegors jobb + ditt eget så är det definitivt inte lugnt och skönt.

Helgerna då det blir uppåt 30 grader brukar de flesta ta tåg (eller bil) ut till havet. Belgiens strandremsa erbjuder flera badorter, som t.ex. Knokke och Blankeberg. Knokke var en gång i tiden känt som Belgiens motsvarighet till Deauville eller Bristol. Tyvärr vet jag inte om jag håller med om det när jag ser det fula husen som byggts alldeles vid stranden, men oavsett är det härligt med strand och hav (och det är fullt möjligt att det finns finare områden som jag inte har sett). Tar man rätt tåg tar det ca 1 timme och 45 min från Bryssels centralstation, så det är ändå helt ok. Har man mer tid kan man åka upp till Zeeland i södra Nederländerna som har jättefina stränder. Själv har jag inte hunnit göra det än, men det står definitivt på min bucket-list för sommaren.

De flesta EU-tjänstemännen brukar åka hem till sina hemländer, så här finns inga do’s & don’ts, det är rätt varierat. Bland mina vänner är vi flera som har åkt till Montenegro den senaste tiden, förmodligen då de har börjat direktflygningar från Zaventem.

Under ett helt år får man 30 semesterdagar om man jobbar på Kommissionen. Vidare får alla som har ett annat så kallat place of origin (dvs att personens ursprungsland inte är Belgien, vilket måste godkännas av HR i vår administrativa databas) 2,5 extra ledighetsdagar per år. Reseersättning för det beräknas beroende på hur långt ifrån man bor, så här är Sverige en ganska bra deal :). Har man tjänstgjort länge får man även extradagar, t.ex. så fick min kollega, som är ca 60+ och har jobbat på Kommissionen i 30 år (!), 5 extra dagar i år.

För min del tar jag ut svängarna: det blir en vecka utanför Bordeaux i juli (delvis kompensation för extratimmar på jobbet) och en månad i Sverige i augusti. Men än finns det kvar att göra, inklusive en sista tjänsteresa till Finland på måndag.

/Marianne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *