Om tjänstledighet och karriärmöjligheter

En av de mest fantastiska förmånerna vi kommissionstjänstemän har är de generösa reglerna för tjänstledighet. Av olika familjeskäl tog jag ett ledigt år och har bott hemma i Sverige sedan juli.

Under det här året får jag naturligtvis ingen lön, ingen sjukförsäkring och inga pensionspoäng från kommissionen, men jag behåller mitt kontrakt och har ett jobb att komma tillbaka till. Snacka om lyxigt! Sådan jobbtrygghet går knappt att få tag i längre annars.

Jag har ägnat tiden delvis åt ett par egna projekt, delvis åt att åka runt i landet tillsammans med Universitets- och högskolerådet och berätta om EU för studenter och studievägledare.

Men nu börjar det snart bli dags att tänka Bryssel igen, efter sommaren ska jag tillbaka. Och här spelar en annan av superförmånerna in: som kommissionsanställd kan jag flytta runt nästan hur som helst inom institutionerna. Om jag inte agerar själv blir jag placerad någonstans inom DG MOVE – men jag kanske snarare är sugen på att byta ämnesområde. Och då står hela fältet öppet för mig. Vad säger ni, ska jag söka till DG CNECT  (generaldirektoratet för digitala frågor) istället? Eller kanske försöka mig på miljöpolitiken? Eller varför inte konsumentskydd?

/Susanne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *