När B-Day blev allvar

Det börjar sjunka in nu, att Brexit är på riktigt. Det har varit så många osannolika och märkliga turer att alltihop har liknat en installation från Konstfack. Det har varit svårt att tro att det har varit på allvar.

Nigel Farage går ut och kallar de övriga 27 medlemsländerna samt EU-kommissionen för ohjälpsamma fanatiker (!). Brittiska parlamentet röstar mot ett avtalslöst utträde men vägrar godkänna det enda möjliga avtalet. Ska man skratta eller gråta? Ta fram popcorn eller begrava huvudet i sanden?

Men så i veckan gick det ut en stor mängd brev och instruktioner inom institutionerna, och allvaret slog till. Nu har vi fått konkreta instruktioner för hur/om vi kan bjuda in brittiska deltagare till olika möten framöver. Vi har fått steg-för-steg-procedurer för olika scenarion: om Brexit utan avtal – gör så här. Om Brexit med avtal – gör så där.

Personal på engelska avdelningen på Europaskolorna har fått varselvarning: blir det avtalslöst Brexit kommer det bli nedskärningar.

Blir det avtalslöst Brexit kommer 15 procent av vår budget omedelbart frysas, möten och resor ställas in. Rekryteringar och upphandlingar kommer att stoppas.

De flesta av mina brittiska kollegor har redan bytt nationalitet för att vara säkra på att få stanna. Vänner och bekanta har genomgått medborgartest för att få tyskt pass eller har stått i kö i timmar på belgiska myndigheter för att få alla stämplar som behövs.

Kasta popcornen, det händer på riktigt!

 

Ps. Låt inte Brexit avskräcka dig! Det är dags att börja hålla ögonen på www.epso.europa.eu inför nästa uttagningsomgång som borde öppna framåt mars. Glöm inte att söka!

/Susanne Lindahl, Europeiska kommissionen, DG ENV

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *