Susannes fem tips på vägen mot ett EU-jobb

Den som vill söka fast anställning i EU-kommissionen behöver ha en stor dos tålamod. Det är en långdragen process. Men som de säger, den som väntar på något gott… Det är värt all möda, så var tålmodig. Här kommer några tips längs vägen.

  1. Ge aldrig upp på förhand

Många blir nervösa när de hör att man ska göra t.ex. ett matteprov och ett logiktest. Var inte det! Ge det en chans – det är inte matte på Stephen Hawkins-nivå, bara lite procenträkning och några tabeller. Om du klarade gymnasiet så kan du klara det här provet också.

Provexemplen på EPSOs hemsida ska också tas med en nypa salt. När jag testade det fick jag, om jag minns rätt, alla fel på matten. Läge att ge upp? Nej, varför det! Det betydde ju bara att jag måste träna upp mattekunskaperna. Provexemplen ska inte ses som ett tecken på att du inte klarar den ena eller andra provdelen – de ska användas för att lista ut vilka av provdelarna du behöver träna mest inför.

Kom ihåg: om du inte söker har du noll chans att få jobbet. Men om du försöker kan det ju gå vägen!

  1. Ta vara på den hjälp som erbjuds

Universitets- och Högskolerådet har en hel del bra övningsmaterial: gamla prov, metodfilmer och träningsdagar som de bjuder på helt gratis. Ta vara på all den hjälpen.

Ärligt talat – om jag inte hade suttit och tragglat med UHRs övningsmaterial hade jag inte suttit där jag sitter idag.

  1. Öva, öva, öva inför proven

Det svåra med uttagningsproven är inte kunskapsnivån, det är att en får så förbenat kort om tid. Om alla fick obegränsat med tid skulle i princip alla svara alla rätt. Men tiden är väldigt begränsad, alltså gäller det att öva och öva tills en fått upp hastigheten och gör procenträkningar både framlänges och baklänges helt automatiskt.

De flesta fel som görs på proven beror på stress och slarv, inte på kunskapsbrist. Ju mer du övat innan desto lättare att hålla dig lugn i skarpt läge.

  1. Lägg lite krut på en riktigt bra och strategisk ansökan

Den motivationstext du skriver i ansökningsformuläret kommer att bli viktig i slutskedet av uttagningsprocessen. Se därför till att den är riktigt bra redan nu. Du får ingen chans att redigera om den senare. Din ansökningstext ska vara korrekt och välskriven (korrläs! Tänk på stavningen!), den ska sälja in dina förmågor och kunskaper (var inte blygsam!) och den bör vara strategiskt genomtänkt.

Vad är då en strategisk ansökan?

Jo – en ansökan som innehåller nyckelord som EU-kommissionen letar efter (ledtråd: lusläs ”Notice of competition”).

Som beskriver varför DE ska anställa just DIG, inte varför du vill bli anställd av dem för det anses självklart.

Och allra helst som förklarar att dina förmågor och kunskaper är relevanta för jobb just inom EU:s institutioner och de arbetsområden som EU faktiskt sysslar med. Till exempel transport, miljö, handel, konsumentskydd, jordbruk/fiske… Att skriva en hel ansökan om att man vill jobba med utrikespolitik är högst ostrategiskt, av många skäl. Återkommer till detta i senare blogginlägg.

  1. Ta ett steg i taget

Det är lätt att känna sig överväldigad av den enorma processen med alla olika steg. Ta det bara lugnt. Ta ett steg i taget.

Fokusera först på att fylla i ansökan. Sedan CBT-träningen, bara CBT-träningen. Därefter e-tray. Sedan kan du bekymra dig över assessment-centret. Och inte förrän därefter behöver du oroa dig för resten av ansökningsproceduren.

Och när det känns jobbigt: ta en paus och gör något roligare istället. Kom tillbaka med friska tag nästa dag istället. En liten paus kan göra det lättare att minnas att det ju är värt allt besvär eftersom EU-kommissionen erbjuder en så fantastisk karriärväg.

Lycka till!

/Susanne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *