Förenkla, harmonisera och skapa gemensamma system

Det blev ingen katt. Men det blev en trevlig liten hyreslägenhet precis bredvid bokskogen.

Det har gått en dryg månad sedan jag började på nya jobbet och det är roligt och utmanande. Jag är tillbaka på DG MOVE, alltså generaldirektoratet för transport och rörlighet. Min nya enhet arbetar med sjötransporter och kopplingen mellan sjöfarten och hamnarna. Visste du att 90% av EU:s export fraktas med båt?

Eller skepp, som kollegorna påminner mig om att det egentligen heter.

Dessa båtar (skepp) måste skicka in en hel mängd papper när de vill angöra en hamn, allt från tullklareringar till miljöcertifikat till kaptensloggar av olika slag. Alla medlemsländer har olika system för den där rapporteringen och fast det finns ett EU-direktiv som säger att skeppen ska ha rätt att rapportera elektroniskt så är det i praktiken faxmaskin eller papper som gäller i vissa länder. Det här blir ju naturligtvis väldigt krångligt för den stackars sjökaptenen som hellre vill ägna tiden åt att köra sin båt än att sitta och sortera papper. Därför är planen att vi ska förenkla och harmonisera och komma överens om ett gemensamt system.

Den där typen av smarta gemensamma lösningar som vi KAN skapa eftersom vi har ett konstruktivt samarbete mellan våra länder, nämligen EU.

Så vad gör jag då, hela dagarna? Jag analyserar information för att lista ut vilka lösningar som skulle kunna fungera. Jag har skrivit en utvärderingsrapport baserad på all faktainsamling mina kollegor gjorde under våren. Jag tar kontakt med olika intressenter och ser till att de kan lämna sina synpunkter. Jag förhandlar med grannenheterna och de andra DG:na som har synpunkter de också. Och jag planerar för den kommande politiska processen och försöker tänka ut vad som kommer behövas inför alla olika steg under det kommande året, så det blir ett så bra nytt lagförslag som möjligt, kanske på väg till Europaparlamentet redan i sommar.

Kort sagt, jag gör allt det där som en statsvetare utbildas för att göra.

Och det kanske du också skulle kunna göra? Varför inte! Sök EU-jobb, gör det genast. CV-databasen för kontraktsanställningar är öppen dygnet runt… https://epso.europa.eu/apply/job-offers/cast/2099/description_en

/Susanne Lindahl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *