Att leta bostad i Bryssel

I Stockholm måste du stå i bostadskö sedan fem år innan du föddes.

I Bryssel behöver du bara traska runt en stund i staden, så hittar du ett rum eller lägenhet att hyra. I många fall med inflytt samma dag.

Jag har tackat ja till en ny tjänst inom Kommissionen och börjar igen i Bryssel i mitten av september efter ett års tjänstledighet. Det blir en roll som handläggare för tullfrågor. Väldigt spännande.

Och då är det förstås läge att börja fundera över det där med boende. Jag vill vara ute i god tid, jag är lite kräsen och letar efter en bostad med trädgård där min hund kan vara om dagarna. Den som istället vill ha en vanlig lägenhet eller ett rum som inneboende kan i princip fixa sitt boende på en helg eller samma vecka man kommer ner för att börja jobba.

Det är nämligen väldigt enkelt att få tag i boende i Bryssel. Man hyr privat – det finns inte något monopol eller gigantiska bostadsbolag med kösystem.

Man kanske tittar på stora bostadsförmedlingssidan www.immoweb.be, eller man hör sig för bland kollegor och vänner. De europeiska institutionerna har alla någon slags annonssystem där folk lägger ut information om rum att hyra. Eller så promenerar man helt enkelt omkring en stund i de kvarter man är intresserad av, och läser på de oranga lappar om ”à louer” som sitter uppe här och där. Man ringer numret på lappen och får ofta komma in och titta genast.

Själv har jag i veckan sett de mest fantastiska uthyrningsobjekt: från huset med enorma porslinsblaffor med målade fåglar runt varje lampknapp, till lägenheten där man måste gå genom det gemensamma trapphuset för att komma till sovrummet, till huset där det ingick en mager katt. ”Den vill inte flytta ut, så den kommer med på köpet”, sa mäklaren glatt.

Kanske har jag nycklarna i handen imorgon – och kanske en katt dessutom!

 

5 tips för dig som letar bostad i Bryssel:

– Ta aldrig en lägenhet osedd! Standarden kan variera kraftigt.

– Betala inte i förskott utan kontrakt och helst nycklar i handen. Bostadsbluffar förekommer.

– Kolla kontraktslängden! Det kan variera från en månad till nio år. Passar kontraktet dina planer? Går det att säga upp?

– Håll utkik efter fuktfläckar, belgiska hus är notoriskt blöta. Bo inte i mögel.

– Ha ingen panik. Du kommer garanterat hitta något. Fast det kommer nog vara sunkigare än hemma i Sverige.

/Susanne Lindahl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *